Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

    Etap III ogólnopolski tej Olimpiady odbył się w dniach 15-16 marca 2018 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, który wraz z poznańskim Uniwersytetem Przyrodniczym jest jej organizatorem. Celem Olimpiady jest podniesienie poziomu kształcenia zawodowego, pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami produkcji żywności oraz konfrontacja możliwości osiągnięć uczniów z różnych szkół.
W etapie II - okręgowym, który odbył się w listopadzie 2017 r. w Nysie, udział wzięli uczniowie ze szkół w Wałbrzychu, Brzegu, Lublińcu, Pieszycach, Nysie i Legnicy. Kamila Jaskot i Natalia Frączek znalazły się w trójce najlepszych i uzyskały awans do etapu ogólnopolskiego w Poznaniu. Tutaj rywalizacja była jeszcze trudniejsza, w zmaganiach uczestniczyło 45 najlepszych uczniów ze szkół zawodowych w Polsce. Pytania dotyczyły bloku technologii żywności, analizy żywności oraz ekonomii. Nasze uczennice otrzymały przepustkę na wiele uczelni w Polsce, co jest spektakularnym osiągnięciem w historii CKZiU w Legnicy. Finalistkom serdecznie gratulujemy i życzymy wysokich wyników na maturze.