W dniu 21.05.2018r. po raz piąty odbył się w naszej szkole konkurs "Kuchnie Świata" dla uczniów klasy III o kierunku Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych. W I etapie konkursu, uczniowie sprawdzali swoją wiedzę pisząc test ze znajomości potraw kuchni całego świata: meksykańskiej, hiszpańskiej, bułgarskiej, żydowskiej, rosyjskiej, węgierskiej, francuskiej, włoskiej, ale i także polskiej. W tym roku test został wzbogacony o pytania dotyczące tematyki alkoholi świata. W przerwie pomiędzy etapami uczniowie mogli obejrzeć pokaz przygotowania krewetek w sosie śmietanowym, wykonany techniką flambirowania. Przygotowanie potrawy wykonał uczeń klasy 3K, Patryk Jastrzębski. Po sprawdzeniu i podliczeniu punktów z testu, finalistami I etapu, zdobywając największą liczbę punktów spośród uczestników zostali: Roksana Czach, Wiktoria Jeziorska, Krzysztof Stosio, Kacper Dziemiańczuk oraz Krystian Baraniak. Po pokazie finaliści przystąpili do II etapu konkursu. W tym etapie uczniowie nie mieli łatwo, gdyż musieli wykazać się wiedzą praktyczną z zakresu znajomości rodzajów makaronów oraz kasz, przypraw i ziół kuchni różnych narodów. Najlepsza okazała się WIKTORIA JEZIORSKA i to ona została zwyciężczynią V edycji konkursu "Kuchnie i alkohole świata". Wszyscy finaliści konkursu otrzymali huczne brawa od publiczności, która po zakończeniu konkursu także próbowała swoich sił w rozpoznawaniu przygotowanych surowców. Dodatkowo wszystkim finalistom zostaną wręczone dyplomy i nagrody książkowe.
GRATULUJEMY!!!
Organizatorzy: Marta Gagat, Dorota Kulina-Jankowiak, Anna Zarzecka.