Ocena użytkowników: 1 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

   W dniach 15 oraz 18 czerwca 2018 r. uczniowie klasy 2K i 3K wraz z opiekunami wzięli udział a projekcie "CZAS NA ZAWODOWCÓW". Punktualnie o godzinie 7.15, 15 i 18 czerwca 2018 r. wszyscy uczestnicy projektu przybyli na parking CKZiU. Spod szkoły bus zawiózł nas na miejsce szkolenia, czyli na Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Tam czekały nas dwa szkolenia pt.: Sól w diecie oraz Ryby i owoce morza w produkcji potraw. Podczas pierwszego szkolenia oznaczaliśmy zawartość soli kuchennej metodą Mohra w koncentratach spożywczych. Wykonując ćwiczenie wyekstrahowaliśmy sól gorącą wodą, a następnie miareczkowaliśmy chlorki mianowanym roztworem azotanu srebra wobec chromianu potasu jako wskaźnika. Po wykonaniu oznaczenia obliczyliśmy zawartość soli kuchennej w 100g "gorącego kubka". Podczas ćwiczeń poznaliśmy sprzęt laboratoryjny i zasady pracy z odczynnikami chemicznymi. Poczuliśmy się jak prawdziwi studenci. Po zakończeniu pierwszego ćwiczenia odpoczywaliśmy na poduchach i leżakach uczelnianego korytarza, po czym ruszyliśmy do pracy w laboratorium gastronomicznym. Tam wspólnie z panią doktor sporządzaliśmy potrawy z ryb i owoców morza: krewetki tempurze z dipem pomidorowym, ośmiornicę w pomidorach i winie, flaczki z ośmiorniczek, sałatkę z przegrzebków z suszonymi pomidorami, mule w mleczku kokosowym, ryby saute w sosie musztardowym, ryby gotowane na parze z sosem koperkowym, ryby grillowane z sałatką ziemniaczaną. Podczas ćwiczeń porównaliśmy różne gatunki ryb pod względem budowy anatomicznej, wielkości tuszy, grubości skóry, wykonaliśmy obróbkę wstępną surowców, przygotowaliśmy potrawy zgodnie z recepturą oraz oceniliśmy i porównaliśmy cechy mięsa ryb w potrawach sporządzonych różnymi technikami obróbki cieplnej. Po wykańczających ćwiczeniach "studenckich" udaliśmy się na obiad do akademickiej stołówki, po czym zmęczeni i z pełnymi brzuszkami wróciliśmy do Legnicy na zasłużony popołudniowy odpoczynek. Opiekunami podczas wyjazdu szkoleniowego były panie: Anetta Chalik (klasa 3K) i Marta Pokrywka (klasa 2K).