W dniu 04 grudnia 2018 r. uczniowie 2 i 3 klasy Branżowej Szkoły I Stopnia wzięli udział w szkolnym etapie XXIV edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz o temacie przewodnim Rzemiosło – nasza przyszłość oraz w II edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz pod hasłem Wariacje na temat warzyw.
O godzinie 8.30 uczestnicy turniejów przybyli do szkoły by zmierzyć się z zadaniami testowymi obejmującymi wiadomości z zakresu technologii, techniki oraz wyposażenia branży cukierniczej, piekarskiej i gastronomicznej. Po napisaniu testu zwarci i gotowi rozpoczęli część praktyczną, podczas której:
- cukiernicy, złożyli i udekorowali tort w temacie przewodnim, sporządzili krem bita śmietana, złożyli i wykończyli polewą kakaową eklerki oraz udekorowali pierniczki lukrem,
- piekarz przygotował ciasto drożdżowe metodą II – fazową, z którego ukształtował bułeczki orkiszowe ze słonecznikiem, poddał je rozrostowi i wypiekł,
- kucharze sporządzili zupę krem z papryki, kotlety z soczewicy i mięsa, sos szczypiorkowy oraz rzodkiewki na gorąco.
Zgodnie z planem o godzinie 13.00 uczestniczy zakończyli etap praktyczny turnieju, zaprezentowali wyroby i potrawy, po czym cierpliwie czekali na werdykt komisji konkursowych, w których składzie zasiadali nauczyciele przedmiotów zawodowych spożywczych oraz przedstawiciele pracodawców.
Po zliczeniu punktacji i naradzie komisja konkursowa wyłoniła zwycięzcę:
===> |
|
===> |
|
===> | W II edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz wygrał Piotr Siwak z klasy 3. |
Dyrektor Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Izabela Stasiak-Kicielińska wręczyła uczestnikom nagrody oraz życzyła sukcesów w etapie wojewódzkim turniejów, do którego zakwalifikowali się: Kamila Michalik, Paulina Węglowska, Adam Bernacki oraz Piotr Siwak.
Organizatorami turniejów z ramienia CKZiU był Zespół Przedmiotów Zawodowych Gastronomiczno-Spożywczych, a współorganizatorem Ochotniczy Hufiec Pracy z Legnicy oraz zakłady pracy, w których uczniowie odbywają praktyki.