W dniu 15 listopada br. odbyły się w naszej szkole warsztaty kulinarne pt.: „Azot od kuchni”. Mieliśmy przyjemność gościć szefa kuchni Pana Zbigniewa Malinowskiego. Zdobywał swoją wiedzę m.in. w Holandii czy Hiszpanii. Jest mistrzem kuchni co było widać i czuć podczas dzisiejszych zajęć. Większość z naszych uczniów pierwszy raz miała możliwość pracować z ciekłym azotem. Kuchnia molekularna znakomicie wpisuje się w aktualne trendy, czyli powrót do naturalnych, zdrowych potraw. Potrawy przygotowane w ten sposób nie zawierają żadnych syntetycznych dodatków: barwników, konserwantów czy zagęszczaczy. Wiedza o chemicznych i fizycznych właściwościach poszczególnych produktów pozwala szefom kuchni na uzyskanie pożądanego smaku, konsystencji oraz kształtu dań bez uciekania się do szkodliwych dla zdrowia metod. Na warsztatach uczniowie pod okiem mistrza wykonali sorbety owocowe, krem angielski oraz lody.
Warsztaty przygotowała Katarzyna Ferensztajn- Pundyk
Foto: Tomasz Niziołek