Realizacja projektu Akademia Wieprzowiny - Magdalena Łopato z klasy 1FGK
Jestem Magda, ze względu na zainteresowanie gastronomią i dietetyką wzięłam udział w projekcie, którego celem jest przedstawienie nowych produktów na bazie mięsa wieprzowego, ze względu na chęć rozpowszechnienia wieprzowiny opracowana została propozycja dania na bazie danego składnika. Projekt stanowi autorski pomysł na tartę zainspirowaną materiałami przesłanymi w ramach “akademii wieprzowiny”. Założenie projektu miało na celu udowodnienie, że wieprzowina to nie tylko tradycyjny kotlet schabowy, a przygotowanie wykwintnego dania na wyższym poziomie nie musi być trudne.
Projekt został podzielony na dwie części: teoretyczną, w której zawarłam krótką charakterystykę głównych surowców z obliczeniem wartości odżywczych na jedną porcję. Zaplanowałam również przebieg procesu technologicznego wraz z normatywem surowcowym.
Część praktyczna stanowiła przygotowanie dania oraz jego prezentację wśród uczniów i nauczycieli. Danie wykonałam z pomocą Julii, która zaoferowała swoją pomoc w przygotowaniu mojego dania projektowego. Całość udokumentowała Gabriela Kowalczyk z klasy 3K. Prace były prowadzone pod opieką p. Michaliny Roli.
Cieszę się, że mogę liczyć na pomoc innych uczniów mojej szkoły.
Aby oglądać film na pełnym ekranie należy dwa razy kliknąć na video.